image/svg+xml
image/svg+xml

Ar-Ge ve Üretim

Yayın Tarihi : 04/05/2020



Covid-19 salgınıyla mücadelede kritik öneme sahip “3CLpro” enzimi üretildi

Üniversitemiz laboratuvarlarında aralıksız 3 ay süren çalışmaların ardından Koronavirüs (Covid-19) tedavisinde kullanılacak önleyici ve tedavi edici ilaçların testleri için gereken kritik öneme sahip “3CLpro” adlı enzim yerli olarak üretildi.

Koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele kapsamında Üniversitemizin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın  (BAKKA) desteğiyle sürdürdüğü çalışmalarda önemli bir başarı elde edildi. BAKKA’nın “COVİD-19 İle Mücadele ve Dayanıklılık Programı” kapsamında 3 aydır Üniversitemiz laboratuvarlarında aralıksız olarak devam eden çalışmalarda “3CLpro” adlı enzim rekombinant DNA teknolojisi yöntemleriyle üretilmesi başarıldı.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Kovid-19 salgını için ilaç üretimini hızlandıracak kritik enzim üretilecek

Üniversitemizdeki çalışmalarla yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) tedavisinde kullanılacak önleyici ve tedavi edici ilaçların testleri için gereken kritik öneme sahip enzim üretilecek. Bu sayede, Koronavirüs salgını için ilaç çalışmalarındaki süreç hızlandırılacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından ilan edilen COVİD-19 İle Mücadele ve Dayanıklılık Programı kapsamında Üniversitemizin sunduğu “İn-Vitro İlaç Tarama Sistemlerinin Oluşturulmasına Yönelik Main Proteaz Enziminin Rekombinant Olarak Üretilmesi” başlıklı proje BAKKA Yönetim Kurulu Başkanı ve Bartın Valisi Sinan Güner ile Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun tarafından imzalandı. Proje kapsamında gerçekleştirilecek çalışmalara BAKKA tarafından 975 bin 560 TL destek sağlanacak.

Kovid-19 salgını için ilaç üretimini hızlandıracak

Üniversitemizin paydaşlarıyla iş birliği içinde Koronavirüs tanı kitinde kullanılmak üzere üretmeyi başardığı enzimlerin ardından gerçekleştireceği yeni çalışmayla önleyici ve tedavi edici ilaçların testleri için gereken kritik öneme sahip enzim yerli olarak üretilecek. Böylece Kovid-19’a karşı geliştirilen ilaçların klinik denemelerinde yerli olarak üretilen enzimler kullanılarak aşama kaydedilecek. Yurt dışından sınırlı miktarda, uzun zaman aralığında ve yüksek maliyetlerle tedarik edilen enzimlerin yerli olarak üretilmesiyle önemli kazanımlar sağlanmış olacak.

“Proje kısa sürede sonuçlandırılacak”

Kovid-19 salgının önlenmesi ve tedavisine yönelik ülkemizde önemli çalışmaların yapıldığının altını çizen Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Dursun Kısa, “Salgınla mücadelede kullanılacak ilaçların invitro inhibisyon çalışmalarında kullanılacak enzimlerin üretimi hedeflenmiştir. Virüsün replikasyon ve ekspresyonunda rol alan enzimler rekombinant olarak üretilerek, virüsle mücadele için kullanılabilecek anti-viral ilaçların hedef enzimlere karşı etkinliği ortaya konulacaktır. Proje kapsamında, daha önceki deneyimlerimizi de kullanarak hızlı bir şekilde üretime geçeceğiz” dedi.

Kısa, sentezlenen aday ilaçların etkinliğinin taranmasında kullanılacak enzimlerin, TÜBİTAK’ın da desteğiyle ilaç çalışmaları yapan kurum ve kuruluşlar ile farmakolojik çalışmalar yapan araştırmacılara iletileceğini de sözlerine ekledi.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Üniversitemizde solunum cihazı çoklayıcısı üretildi

Üniversitemizde 3 boyutlu yazıcıyla üretilen ‘çoklayıcı’ ile bir adet solunum cihazı aynı anda iki hastanın tedavisinde kullanılabilecek.

Koronavirüs nedeniyle tüm dünyada solunum cihazı ihtiyacı artarken, ülkemizde bu sorunla karşı karşıya kalınmaması için tedbirler artırıldı. Bir yandan yerli solunum cihazı üretiminde büyük başarı elde edilirken, diğer yandan da Üniversitemizin paydaşlarının da desteğiyle ürettiği ‘çoklayıcı’ ile bu ihtiyaca yeni bir çözüm daha sunuldu. Böylece 3 boyutlu yazıcı aracılığıyla üretilen ‘çoklayıcı’ ile bir solunum cihazını aynı anda iki hastanın tedavisinde kullanılması sağlanacak.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



3 boyutlu yazıcılarla üretilen solunum cihazı çoklayıcıları hastanelere teslim edildi

Üniversitemizin Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) koordinasyonunda paydaş üniversite ve kurumlarla ürettiği 150 adet solunum cihazı çoklayıcısı Zonguldak’taki hastanelere teslim edildi.

Yerli solunum cihazı üretiminde büyük başarının elde edildiği ülkemizde, Üniversitemizin paydaşlarının da desteğiyle ürettiği toplamda 150 adet solunum cihazı çoklayıcısı Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi, Kdz. Ereğli Devlet Hastanesi ve Çaycuma Devlet Hastanesi’ne teslim edildi. BAKKA koordinasyonunda üretilen çoklayıcılar için 3 boyutlu yazıcılar kullanıldı.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Koranavirüs (KOVİD 19) tanısı için yerli enzim üretimi başarılı oldu

Üniversitemiz ile Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nden bilim insanları Koronavirüs (KOVİD 19) tanı kitinde kullanılan enzimleri yerli olarak üretmeyi başardı.

Koronavirüs (KOVİD-19) tehdidinin Türkiye’de ilk ortaya çıktığı andan itibaren çalışmalarına devam eden Üniversitemiz ile Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nden bilim insanları Koronavirüs tanı kitinde kullanılan enzimleri üretmeyi başardı. Yurtdışından çok yüksek maliyetlerde, sınırlı sayıda ve uzun zaman diliminde tedarik edilen enzimlerin yerli ve milli olarak üretilmesiyle Koronavirüs salgınına karşı mücadelenin daha etkin sürdürülmesine katkı sağlandı.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank’tan yerli enzim üreten ekibe övgü

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Üniversitemiz ile Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nden bilim insanlarının Koronavirüs (COVID-19) tanı kitinde kullanılan enzimleri yerli olarak üretmeyi başarmasından övgü ile bahsetti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, COVID-19 Türkiye Platformu tarafından düzenlenen ‘Aşı ve İlaç Geliştirme Sanal Konferansı’na katıldı. Bakan Varank’ın açılış konuşmasıyla başlayan konferansa, Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile birlikte çok sayıda bilim insanı katıldı.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Üniversitemizin 2 projesi TÜBİTAK ARDEB Covid-19 kapsamında kabul edildi

Üniversitemizin 2 projesi, TÜBİTAK tarafından düzenlenen ARDEB 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye uygun görüldü.

Yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgını kapsamında TÜBİTAK tarafından salgınının mevcut ve öngörülen sorun ve etkilerinin sosyal ve beşeri bilimler perspektifinden incelenmesi, araştırılması ve çözüm önerilerinin geliştirilmesine yönelik olarak açılan proje çağrısının bilimsel değerlendirme süreci tamamlandı. ARDEB 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı çerçevesinde açılan “Covid-19 ve Toplum: Salgının Sosyal, Beşeri ve Ekonomik Etkileri, Sorunlar ve Çözümler” başlıklı çağrı kapsamında Bartın Üniversitesi’nin 2 projesi desteklenmeye hak kazandı.

ARDEB Covid-19 Özel Proje Çağrısı değerlendirme sonuçlarına göre Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Alper Aytekin’in “Covid-19 Pandemi Nedeniyle Yerel Yönetimlerde Dijital Dönüşümden Kaynaklanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri: Bartın İli Örneği” adlı projesi ile Eğitim Fakültesi Ölçme Değerlendirme Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Beyza Dünya Aksu’nun “Uzaktan Eğitimde Eğiticilerin Ölçme ve Değerlendirme Süreçlerinin Çevrimiçi Eğitim Portalı ile Desteklenmesi” adlı projesi kabul edildi.


Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank’tan yerli enzim üreten ekibe övgü
Bartın Üniversitesinden yerli tanı kiti üretimine katkı